Сe se întâmplă în corpul tău când alergi?

Sportul are numeroase beneficii pentru organismul tău. Vezi ce se întâmplă în copul tău, când alergi.

În primele secunde de alergat, mușchii încep să folosească adenozintrifostat, molecule de energie pe care organismul le face din mâncare. În scurt timp ajungi să te simți plini de forță, datorită adenozindifosfatului, o altă moleculă foarte puternică. În următoarele 90 de secunde, celulele dizolvă glicogenul, un fel de glucoză depozitată în mușchi, și scade nivelul de zahăr din sânge. Mușchii încep să secrete acid lactic și apare, astfel senzația de arsură, care indică creierului faptul că ești sub stres fizic.

În următoarele minute, inima începe să bată mai tare și pompează mai mult sânge în mușchi și mai puțin în zonele în care nu ai nevoie, precum aparatul digestiv. Pentru a folosi cât mai bine glucoza, celulele mușchilor au nevoie de mai mult oxigen și apare respirația grea. În momentul în care îți crești și ritmul de alergat, începi să arzi calorii, inclusiv din depozitele de grăsime. Pe măsură ce arzi glicogen, iar nevoia de oxigen crește, îți crește și temperatura corpului. Pentru a se răci, glandele sudoripare încep să secrete transpirația, care te ajută să te răcorești.

După 10 minute, ești încă în formă bună, te simți puternic, iar organismul continuă să ardă grăsime și glucoză. Dacă, însă, nu ești obișnuit cu antrenament intens, s-ar putea să simți dureri musculare puternice și să simți că nu mai ai energie. Este indicat să începi să alergi pentru o scurtă perioadă și să o mărești de la o zi la alta.

După 30 de minute, te poți opri din alergat, dar continuă să faci o plimbare, până când respirația revine la normal. După acest moment, te vei simți plin de energie și fericit.

BENEFICIILE ALERGATULUI

30 de minute de alergat pe zi are numeroase beneficii pentru organismul tău. În primul rând, îți schimbă starea de spirit și te scapă de stres. Dacă nu ai timp pentru cele 30 de minute de mișcare, este bine să știi că 5-10 minute de alergat pe zi scade riscul de deces prematur, iar 60 de minute de alergat pe săptămână îți prelungește viața cu 3 ani. După 3 săptămâni de alergat, dormi mult mai bine, ai memorie mai bună și reușești să te concentrezi.

Vino sa alergi cu noi, la SportPark!

Facebook